ÎN ZIUA LOR PROFESIONALĂ, REPREZENTANȚII FACULTĂȚII DE STOMATOLOGIE AU ȚINUT LECȚII DE SĂNĂTATE ORALĂ PENTRU COPII

Studenți, medici rezidenți și cadre didactice de la Catedra de chirurgie oro-maxilo-facială pediatrică și pedodonție „Ion Lupan” din cadrul Facultății de Stomatologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au marcat Ziua Internațională a Stomatologului într-un mod creativ. În data de 9 februarie, aceștia s-au deplasat la Liceul Teoretic „Universul”, Gimnaziul nr. 53 și Grădinița „Mlădița” nr. 227 din orașul Chișinău, unde au desfășurat activități de informare și educație privind sănătatea orală a copiilor. 

Acțiunile sunt parte a parteneriatelor intrașcolare „Sănătatea mea contează” și abordează teme de interes pentru copii, precum igiena orală și alimentația sănătoasă. De această dată copiii au aflat despre rolul dinților temporari și al celor permanenți, importanța periajului dentar, dar și a igienei orale în general, rolul alimentației în menținerea sănătății orale, beneficiile alimentelor sănătoase, alimente și băuturi dăunătoare pentru dentiție, frecvența vizitelor la medicul stomatolog ș.a. Prin activități interactive, filmulețe animate și jocuri, copiii au obținut abilități de periaj dentar corect, informații despre importanța obiceiurilor alimentare sănătoase și necesitatea vizitelor regulate la medicul stomatolog, deprinderi care, aplicate în viața cotidiană, vor preveni apariția și acutizarea problemelor dentare.

„Sănătatea orală este mai mult decât un zâmbet frumos. Sănătatea orală este capacitatea individului de a vorbi, zâmbi, mirosi, gusta, atinge, mesteca, înghiți și a transmite o serie de emoții prin expresii faciale cu mai multă încredere, fără durere și disconfort. Pentru a avea o sănătate orală bună, copiii trebuie să cunoască  toate aceste aspecte pe care le punem în discuție la fiecare acțiune de acest gen, încă de la vârste fragede. Acesta este motivul de a iniția aceste acțiuni în cadrul parteneriatelor intrașcolare „Sănătatea mea contează”. Ne-am propus să desfășurăm această campanie de informare în mai multe instituții de învățământ atât din municipiul Chișinău, cât și din satele și raioanele din țară ”, a menționat conferențiarul universitar Elena Stepco, prodecan la Facultatea de Stomatologie. 

Sărbătoarea profesională este celebrată anual, la nivel mondial, pe 9 februarie, în ziua comemorării Sfintei Apollonia – patroana celor suferinzi de durere de dinți și a medicilor stomatologi. Această zi este marcată începând cu anul 1984, prin decizia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a Societății Internaţionale a Stomatologilor.

https://usmf.md/ro/noutati/ziua-lor-profesionala-reprezentantii-facultatii-de-stomatologie-au-tinut-lectii-de-sanatate