IMUNOLOGIA – REGINA CERCETĂRII ȘI A MEDICINEI

PUBLICAT: 28.11.2019

Imunologia este considerată drept regina cercetării și a medicinei, deoarece prin intermediul proceselor imunologice se produc multe maladii, unele destul de complicate, la care medicii cer și vor soluții. Declarația aparține profesorului universitar Svetlana Șciuca, dr. hab. şt. med., Departamentul Pediatrie al Universităţii de Stat şi Medicină şi Farmacie ,,Nicolae Testemițanu”, în deschiderea conferinţei ştiinţifico-practice internaționale ,,Sindromul de tuse şi copilul imunocompromis”. Evenimentul științific a fost organizat de Sosietatea Pediatrilor din Republica Moldova în colaborare cu Departamentul Pediatrie și Catedra de otorinolaringologie a USMF ”Nicolae Testemițanu”, în data de 26 noiembrie curent. 

Potrivit profesorului Șciuca, în luna noiembrie au fost organizate mai multe evenimente științifice dedicate domeniului respirologiei – Ziua Pneumoniei, Ziua Bronșitei cronice obstructive, Ziua Fibrozei chistice. Profesorul a accentuat rolul major și importanța acestor evenimente în îmbunătățirea asistenței medicale, deoarece aici se întâlnește știința cu practica medicală, ai căror reprezentanți au multe să-și spună și să învețe unii de la alții. „Medicii practicieni pun întrebări, iar cercetătorul trebuie să știe răspunsul sau să-l abordeze ca subiect de cercetare”, a opinat Svetlana Șciuca. 

Academicianul Stanislav Groppa, prorector pentru activitate de cercetare, prezent la deschiderea conferinței, a remarcat actualitatea subiectului supus discuțiilor – Imunologia – ale căror aspecte vizează, în egală măsură, medicina clinică, cercetarea și inovarea. „Astăzi, în fața universității noastre și a întregului sistem de sănătate sunt puse probleme stringente, precum ridicarea calității vieții, diminuarea morbidității și a mortalității, care pot fi soluționate prin inovare, cercetare, implementare și educație continuă”, a subliniat academicianul. 

Serghei Reazanțev, profesor la Universitatea de Medicină ,,I.I. Mecinikov” din Sankt Petersburg, Federaţia Rusă, invitatul de onoare al forumului, a accentuat că relațiile de colaborare dintre instituțiile noastre sunt verificate de-a lungul deceniilor, medicina moldavă și cea rusă având mereu tangențe în cercetare, studii și aplicare. Profesorul rus a subliniat și faptul că medicii pediatri și oreliștii lucrează în echipă, sunt indispensabili și au nevoie de susținere reciprocă. În cadrul conferinței, profesorul Reazanțev a prezentat două comunicări privind problemele multiaspectuale ale tusei la copii și terapia în ambulatoriu în astfel de afecțiuni.

În context, profesorul universitar Mihail Maniuc, Catedra de otorinolaringologie, a constatat că activitatea științifică aduce doar beneficii sistemului medical autohton. ,,Otorinolaringologii se încadrează perfect în această tematică, mai ales că noi practicăm tot mai mult studiile, cercetările fundamentale şi imunologice în clinica pediatrică. Nu uitați, știința este promotorul progresului umanității!”, a conchis profesorul.  Conferinţa a inclus mai multe comunicări, prezentate în cadrul a două sesiuni de lucru: Imunitatea copilului, metode de evaluare a sistemului imun şi a infecţiilor respiratorii şi Infecţiile respiratorii la copii imunocompromişi. Manifestarea științifică a întrunit cca 350 de medici de familie, pediatri, pneumologi, alergologi, imunologi, otorinolaringologi din instituţiile medico-sanitare publice din ţară.