PUBLICAT: 01.04.2019
Circa 400 de medici de familie din ţară au participat la Conferinţa internaţională multidisciplinară cu genericul Berlin-Сhemie Academy, desfăşurată la Chişinău, în zilele de 29 și 30 martie 2019. Evenimentul a fost organizat de Asociația Medicilor de Familie din RM, catedrele de Medicină de familie, Neurologie nr. 1, Endocrinologie, Anesteziologie şi reanimatologie nr. 1 „Valeriu Ghereg”, Departamentul Medicină Internă: disciplinele de Cardiologie și Reumatologie şi nefrologie ale Universităţii de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, în parteneriat cu reprezentanţa companiei Berlin-Сhemie Menarini.
În deschiderea conferinţei, Ghenadie Curocichin, șeful Catedrei de medicină de familie a USMF „Nicolae Testemițanu”, președintele Asociației Medicilor de Familie din Republica Moldova, a subliniat necesitatea unor asemenea întruniri pentru medicii de familie, fapt ce ar oferi mai multe posibilităţi de comunicare, de împărtăşire a problemelor și de găsire a soluţiilor.
„Specialiştii în medicina de familie trebuie instruiți astfel încât să privească în dinamică orice problemă de sănătate din toate punctele de vedere. Medicii de familie sunt singurii specialiști pregătiți să îngrijească pacienții de toate vârstele. Ei sunt soluția ideală pentru orice sistem de sănătate eficient. Medicul de acum, precum și cel al viitorului, va munci din ce în ce mai mult în echipe multidisciplinare”, a afirmat profesorul.
Academicianul Mihai Popovici, directorul Institutului de Cardiologie din Republica Moldova, a remarcat că medicii de familie reprezintă pilonii medicinei şi s-a declarat convins că schimbul de opinii, discuţiile constructive vor contribui la diseminarea cunoştinţelor ce stau la baza tuturor specialităţilor medicale. De asemenea, Mihai Popovici a specificat că prezenţa unor somităţi din Marea Britanie, Germania şi Italia amplifică valoarea conferinţei respective.
În opinia profesorului Ion Moldovanu, preşedintele Societăţii de Cefalee şi Durere din Republica Moldova, medicii de familie au fost convocaţi într-un asemenea format pentru că subiectul durerii a devenit în toată lumea nu doar o preocupare vitală, dar şi socială, durerea cronică fiind o problemă stringentă pentru fiinţa umană.
Printre subiectele-cheie dezbătute în cadrul conferinţei au fost: Fiziopatologia durerii. Durerea acută şi cronică; Cefaleea. Durerea lombară; Osteoartrita. Spondilita anchilozantă; Vertijul; Hipertensiunea arterială; Insuficienţa cardiacă cronică; Prediabet. Diabet zaharat.
Pe parcursul celor două zile de lucru, s-a discutat şi despre dezvoltarea abilităţilor şi a competenţelor medicilor de familie, creşterea calităţii serviciilor medicale acordate şi a satisfacţiei pacientului, precum şi soluţionarea diferitor cazuri complicate, întâmpinate zilnic în activitate. De notat că în Republica Moldova activează în jur de 1700 de medici de familie, care lucrează în peste 280 de instituţii medicale primare şi care deservesc, anual, aproximativ 10 milioane de vizite ale pacienţilor.