SOMN SĂNĂTOS – ÎMBĂTRÂNIRE SĂNĂTOASĂ”

PUBLICAT: 15.03.2019

Copiii care petrec mult timp în faţa ecranelor TV, se joacă la telefoane mobile şi tablete riscă să facă insomnii, bat alarma specialiştii în somnologie din Republica Moldova. Avertismentul vine în contextul Zilei Mondiale a Somnului, consemnată, la 14 martie curent, printr-o conferinţă științifică cu genericul „Insomnia și cauzele ei medicale” şi marcată pentru al XII-lea an consecutiv.

Profesorul universitar Victor Vovc, şeful Catedrei de fiziologie a omului și biofizică din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, dr. hab. şt. med., a subliniat faptul că, în ultimii ani, se atestă cazuri de insomnie la copii mici, ceea ce este anormal şi trebuie ca părinţii să  conştientizeze amploarea și consecinţele acestui fenomen.

„Micuţii nu se mai joacă cu jucăriile, ci privesc televizoarele sau folosesc gadgeturi, iar dacă nu vom regla acest moment vom crește o generaţie ce nu se va încadra în limitele normale fiziologice. Modul de viaţă actual este în defavoarea unui somn sănătos. Avem lumină în exces, calculatoare şi alte gadgeturi, ce afectează, în mare parte, somnul şi, ulterior, sănătatea copiilor. Constatăm că 1 dintre 5 copii de vârstă preşcolară şi 10 la sută dintre adolescenţi prezintă simptomele insomniei”, a precizat profesorul Vovc.

Potrivit asistentului universitar Adrian Lupuşor, Catedra de fiziologie a omului și biofizică, medic neurolog la Centrul de Somnologie din cadrul Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie, somnul este un proces important de refacere atât fizică, cât şi psihologică. „În prima jumătate a nopţii prevalează hormonul de creştere şi atunci  copii mici cresc, iar adulţii se refac, iar în a doua jumătate – somnul lent, atunci când visăm şi, de fapt,  creierul face ordine în memorie, adică şterge informaţia temporară şi o stochează pe cea de lungă durată. Conform studiilor în domeniu, simptomele insomniei se întâlnesc la 33-50% din populaţia generală”, a specificat medicul.

La forum au participat cca 150 de invitați, printre care: studenți, medici-rezidenți, studenți-doctoranzi, specialiști în domeniul somnologiei și în alte domenii aferente.

Sloganul ediției curente a Zilei  Mondiale a Somnului este „Somn sănătos – îmbătrânire sănătoasă”. Manifestarea științifică a fost organizată în parteneriat cu Societatea de Medicină a Somnului din Republica Moldova şi Asociația Studenților și Rezidenților în Medicină, în cadrul proiectului Medtraining.

Ziua Mondială a Somnului este marcată anual la nivel global, în ziua de vineri a celei de-a doua săptămâni a lunii martie, la iniţiativa Asociaţiei Mondiale a Medicinei Somnului, cu scopul de a atrage atenţia asupra impactului pe care tulburările de somn îl au asupra individului, cât şi asupra societăţii. În context, sunt promovate metode preventive ce ne pot feri de problemele legate de somn şi variante de tratament care să trateze acest gen de afecţiuni.