SĂNĂTATEA MINTALĂ – PROBLEMĂ PRIORITARĂ DE SĂNĂTATE PUBLICĂ

PUBLICAT: 18.11.2019

Sănătatea mintală reprezintă o problemă prioritară de sănătate publică pentru Republica Moldova, fapt ce a fost confirmat și de specialiștii de profil: psihiatri, narcologi, psihoterapeuți, în cadrul conferinței naționale cu participare internațională Sănătatea mintală – promovare, intervenție și reabilitare, desfășurată la Chișinău, în zilele de 14 și 15 noiembrie curent.

„Procesul de reformare a serviciilor de sănătate mintală necesită o viziune inovativă și multidisciplinară pentru asigurarea unor condiții de viață sănătoasă, confortabilă și demnă pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Acest deziderat poate fi atins doar prin eforturi comune ale specialiștilor din domeniul sănătății, asistenței sociale, reprezentanți ai societății civile ș.a.”, a declarat profesorul Emil Ceban, rector al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, care a exprimat recunoștință întregii echipe a Catedrei de psihiatrie, narcologie și psihologie medicală și organizatorilor Congresului, în special, pentru aportul la dezvoltarea sănătății mintale în societate. „Este un domeniu complex de activitate pentru specialiștii din țara noastră și mă bucur să atest activismul și perseverența de care dau dovadă toți acei care și-au asumat această activitate”, a conchis rectorul Ceban.

Evenimentul științific de profil a evidențiat provocările majore care afectează domeniul sănătății mintale în complexitatea sa deplină. 

Profesorul Jana Chihai, președintele Societății Psihiatrilor, Narcologilor, Psihoterapeuților și Psihologilor Clinicieni din Republica Moldova (SPNPPC), șef de studii la Catedra de psihiatrie, narcologie și psihologie medicală al universității noastre, a relatat că sănătatea mintală a devenit un subiect tabu în societate, ce își recapătă locul primordial în domeniul sănătății și sistemului de îngrijiri medicale, iar reformele discutate la forum vor avea un impact benefic asupra calităţii vieții oamenilor.

Conferința a reunit cca 200 de specialiști, printre care medici psihiatri, psihoterapeuți, cercetători, narcologi, psihologi clinicieni, manageri și autorități competente în elaborarea politicilor de sănătate din mai multe țări, inclusiv Olanda, Elveția, Israel, Republica Moldova și România.

Evenimentul a fost organizat de Catedra de psihiatrie, narcologie și psihologie medicală a USMF „Nicolae Testemițanu”, SPNPPC în colaborare cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova.

Foto credit: Societatea Psihiatrilor, Narcologilor, Psihoterapeuților și Psihologilor din Republica Moldova (https://www.facebook.com/pg/sanatatemintala.md/photos/?tab=album&album_id=226630747804372)