ACȚIUNI PRIORITARE ÎN POLITICILE DE COMBATERE A ACCIDENTULUI VASCULAR CEREBRAL ÎN REPUBLICA MOLDOVA

PUBLICAT: 20.09.2019

 Accidentul vascular cerebral (AVC) este a doua cauză principală de deces și principala cauză de dizabilitate, la nivel mondial. Actualmente, există metode eficiente pentru tratamentul accidentului vascular cerebral, cu toate acestea, punerea în aplicare a acestor metode de tratament este limitată și, prin urmare, constituie cea mai dificilă problemă în gestionarea curentă a AVC. 

Situaţia actuală din ţara noastră ce ţine de acordarea asistenței medicale în caz de accident vascular cerebral a constituit subiectul discuțiilor unei Conferințe Naționale cu participarea experților internaționali. Evenimentul, cu genericul „Acțiuni prioritare în politicile de combatere a accidentului vascular cerebral în Republica Moldova”, s-a desfășurat în paralel cu primul Summit al proiectului IRENE – COST (Implementation Research Network in Stroke Quality), în perioada 16-18 septembrie 2019, la Chișinău. Evenimentele științifice au întrunit peste 250 de experți din 30 de țări europene și SUA.

În cadrul conferinței au fost discutați pașii necesari pentru elaborarea și implementarea Programului național de prevenție și control al accidentelor vasculare cerebrale pentru anii 2020-2030, deoarece se estimează că AVC va deveni, până în anul 2030, principala cauză de mortalitate la nivel mondial, atingând cifra de aproximativ opt milioane de decese anual. Programul prevede măsuri de reformare a sistemului de sănătate, precum și recomandări referitoare la educația medicală a populației. De asemenea, urmează a fi revăzute protocoalele de asistență medicală a pacienților cu AVC și crearea unei rețele constituite din 10-12 unități de AVC primare, care vor acorda asistență medicală necesară pentru pacienți, în cel mult două ore de la apariţia afecţiunii.

Academicianul Stanislav Groppa, șef al Catedrei de neurologie nr. 2 a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, director al Clinicii de Neurologie și Neurochirurgie din cadrul IMSP Institutul de Medicină Urgentă, președinte al Asociației de Combatere a Accidentelor Vasculare Cerebrale din Moldova, a declarat, în cadrul ceremoniei de deschidere a evenimentului, că prin această conferință va fi lansat un imbold nou pentru îmbunătățirea strategiilor terapeutice și chirurgicale în tratamentul și profilaxia AVC în Republica Moldova.

„În prezent, în țara noastră, la fiecare oră, o persoană suferă un accident vascular cerebral, iar la fiecare oră şi jumătate, din acelaşi motiv, survine un deces. Accidentul vascular cerebral este generat de mai mulţi factori de risc etiologici: hipertensiunea arterială sau alte maladii cardiovasculare, precum boala ischemică, infarctul miocardic; patologia reumatologică, arterioscleroza, precum şi de alte cauze, cum ar fi stilul de viață nesănătos și faptul că oamenii sunt prea puțin informați”, a menționat academicianul Stanislav Groppa. 

Potrivit organizatorilor, metodele noi de tratament endovascular al accidentului vascular cerebral necesită o implementare cât mai rapidă şi în țara noastră, iar stabilirea unui program naţional de combatere a accidentului vascular cerebral este vitală. În acest sens, prin intermediul proiectului IRENE – COST se propune o nouă abordare a acestei patologii devastatoare, interdisciplinară, ce ar facilita diminuarea incidenței și îmbunătățirea calității vieții pacienților cu accident vascular cerebral. Ulterior, aceste date vor fi diseminate principalelor părți interesate (spitale, ministere de profil ş.a.) în scopul elaborării și aplicării noilor mecanisme pentru a obţine rezultate mai bune în tratarea accidentului vascular cerebral. Aceste acţiuni pot salva zeci de mii de vieţi, pot elimina sute de mii de dizabilităţi şi pot contribui la costuri mai mici pentru asistenţa medicală. Conform datelor statistice, în Republica Moldova, în anul 1995 au fost înregistrate 21 de mii de persoane care au suferit un accident vascular cerebral, iar în anul 2018 – 78 de mii.